NOVEL CORONAVIRUS (COVID-19) FAQs DAN TIPS PENCEGAHAN

Berikutan wabak yang sedang tular di seluruh dunia kini, wabak yang dikenali dengan nama Covid-19 atau lebih dikenali sebagai Novel Coronavirus 2019 nCov.


Pandemic ini menjadi satu ketakutan setelah lebih dari 1000 kematian dicatatkan media dan lebih dari 60 ribu kes dicatatkan.
FAQs


Q - APA ITU CORONAVIRUS

Family besar virus corona yang boleh ditemui pada haiwan dan manusia, jenis ini boleh mengakibatkan masalah kesihatan biasa hingga yang paling teruk seperti MERS (Middle east Respiratory Syndrome) dan SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome. Novel Coronavirus - yang jarang dijumpai pada manusia kini telahpun menggemparkan dunia apabila pandemic wabak ini bermula dipercayai bermula di Pasar makanan exotic di Wuhan China,


Q - BAGAIMANA IANYA BERJANGKIT

Hubungan / secara sentuhan dengan pesakit atau berdekatan dengan pesakit yang dijangkiti jika pesakit tersebut batuk atau bersin di udara.


Q - ADAKAH SAYA PERLU SENTIASA MEMAKAI MASK

Ya, jika anda selalu terdedah dengan orang ramai dan berada di kawasan yang mempunyai orang ramai seperti Mall, Festival dan lain-lain tempat tumpuan orang ramai.TIPS PENCEGAHAN


- Mencuci tangan dengan air bersih dan sabun

- Elakkan ke tempat-tempat yang mempunya orang ramai

- Memasak makanan mentah dengan sempurna

- Sentiasa memakai mask jika anda sedang sakit

- Memakan makanan yang berkhasiat untuk membantu antibodi anda

- Elakkan melancong ke negara-negara luar secara kerap

- Sentiasa dapatkan pemeriksaan doktor jika anda mempunyai simptom2 nya.

- ELAKKAN memakan haiwan exotic8 views0 comments